lucht-lucht-warmtepomp

Indien je helaas niet de financiƫle ruimte hebt om een grote investering te doen zoals een warmtepomp, dan is een lucht-lucht warmtepomp zeker een interessante en aantrekkelijke keuze.

Een lucht-lucht warmtepomp zal de warmte die nodig is voor het verwarmen van je woning aan de buitenlucht onttrekken. Het onttrekken van de warmte gebeurt via een speciale buitenunit en deze unit wordt uiteraard buiten je woning geplaatst. Het is mogelijk om dit op allerlei plekken op en aan je woning te plaatsen.

Deze speciale unit heeft een compressor en deze compressor in combinatie van een koelmiddel is in staat om de warmte te onttrekken aan de omgevingslucht. Vervolgens wordt de lucht opgewarmd en de compressor verwarmt de omgevingslucht door een gas samen te persen.

Bij het samenpersen van het gas komt warmte vrij en het wordt dan ook vaak vergeleken met de werking van een fietspomp. Bij een aantal keer ferm pompen zal de fietspomp warm worden. Deze ontstane warmte zal via een ventilator de woonruimte ingeblazen worden.

Voordelen en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

  • Een lucht-lucht warmtepompsysteem is aanmerkelijk goedkoper in de aanschaf en aanleg dan een geothermisch warmtepompsysteem zoals een water-water of grond/water systeem.
  • Een lucht-lucht warmtepompsysteem is geschikt voor alle typen en maten woningen, dus ook voor de wat kleinere woningen.
  • Een lucht-lucht warmtepompsysteem kan behalve voor verwarming ook worden gebruikt als airco in een warme periode.
  • De reactiesnelheid van een lucht-lucht warmtepompsysteem is snel, dus de ruimte die verbonden is aan de lucht-lucht warmtepomp zal snel op de gewenste temperatuur worden gebracht.
  • Een lucht-lucht warmtepompsysteem is een systeem wat relatief gemakkelijk is om te installeren. Er hoeven geen specifieke leidingen te worden aangelegd en er hoeven geen graafwerkzaamheden plaats te vinden zoals bij andere warmtepomp-systemen wel het geval is.

Nadelen van een lucht-lucht warmtepomp systeem

  • Wanneer het weer wat kouder is zal de compressor meer werk moeten doen om voor warme lucht te zorgen in je woning.
  • Het rendement is dan ook bij dit systeem op de koudere dagen lager dan bij de andere beschikbare systemen
  • Wanneer de buitentemperatuur zeer laag is, heb je de back up nodig van een andere verwarmingsbron. Denk aan dat geval aan bijverwarming door bijvoorbeeld een elektrische verwarming, een olieradiator of een houtkachel of open haard.