Stellar is een wereldwijd decentraal netwerk van gelijkwaardige Stellar servers dat gebruik maakt van het P2P principe, dat we kennen van andere currencies. Er bestaat geen centrale server want dit maakt het systeem kwetsbaar voor hackers, maar ook bij technische problemen ligt dan alles stil.

Waar Stellar met name voor gebruikt wordt is het razendsnel betalen met de ene valuta terwijl deze wordt omgezet naar een andere, zonder enige tussenkomst van banken. Op alle Stellar servers wordt een digitaal grootboek, ofwel Blockchain, bijgehouden van alle transacties die op het gehele netwerk plaatsvinden. Door constante synchronisatie beschikken alle servers steeds over de meest actuele versie van dat grootboek.

Elke transactie wordt grondig gecontroleerd en dan pas goedgekeurd. Om de zoveel tijd worden alle transacties in een blok gezet, waarna het blok wordt toegevoegd aan het netwerk. Na synchronisatie van de servers is iedereen weer op de hoogte. Alle transacties blijven echter gekoppeld aan de vroegere transacties. Hierdoor krijg je als het ware een lange ketting van transactieblokken, een blockchain.

Dit concept van een blockchain maakt het Stellar netwerk veel minder kwetsbaar voor aanvallen van hackers en DDOS-aanvallen. Het kost namelijk een klein bedrag (0.00001 Lumens) om een transactie te verrichten, waardoor spammers en hackers worden afgeschrikt, omdat tevens alles wordt vastgelegd.

De beste Stellar wallet

Het is altijd beter om je Stellar Lumens in eigen beheer te houden. Hoe goed exchanges en aanbieders als Coinbase en Bitvavo (beide nog nooit gehackt) ook beveiligd worden, je wilt bij voorkeur je coins toch liever in eigen beheer hebben.

Zeker als het aankomt op exchanges geef je daar de voorkeur aan, want exchanges worden nou eenmaal gehackt. Dit is al vaak voorgekomen en het zal in de toekomst ongetwijfeld weer gebeuren. Ik zou je persoonlijk altijd de Stellar wallet van Bitvavo aanraden.